Ystävämme näki hiljattain unta, joka tapahtui seurakuntaympäristössä. Seurakunnan sisällä oli valtaisa kasa kenkiä ja jotkut seurakunnan jäsenet yrittivät kuumeisesti löytää omiin jalkoihinsa sopivat kengät. Uni oli yksityiskohtaisempi, mutta pyysin lupaa kirjoittaa unen aihealueesta tämän verran tässä blogissa, koska tämä unen kohta alkoi puhua minulle.

Heti kun kuulin tästä unesta minä ymmärsin, että elämme aikaa, jolloin on todella tärkeää löytää sopivat alttiuden kengät jalkoihimme. Kengät ovat vertauskuva hengellisestä palvelutehtävästä. Meidän täytyy ymmärtää, että hengellinen palvelutehtävä on hengellinen oli tehtävä ihmisten silmissä miten pieni tai miten suuri. Pääasia on, että teemme kaiken uskollisesti kuin Herralle eikä ihmisille (Kol 3:23). Uskolliset palkitaan!

Olen kuullut, että muinaisessa israelilaisessa kulttuurissa oli todella merkittävä asia, kun joku antoi sinulle kengät. Kenkien antaminen merkitsi kutsua yhteiselle matkalle. Meidät uskovat on kutsuttu matkalle Herran kanssa ja jokaiselle meille on varattu omat, sopivat kengät tuota matkaa varten – ja nämä hengelliset kengät on tarkoitettu pidettäviksi jaloissa aina. 

Miksi unen seurakunnassa oli niin iso kasa kenkiä tarjolla, josta etsiä? Miksi ihmiset olivat lähteneet ja jättäneet kenkänsä seurakuntaan? Miksi he eivät olleet lähtiessään huomanneet olevansa paljasjaloin ja että kengät puuttuivat? Mitä hengellistä merkitystä kengillä voi olla?

On uskovia, joilla ei ole kenkiä hengellisissä jaloissaan arjessa lainkaan, toisella taas on liian pienet kengät ja kolmannella liian isot. Toivon, että mahdollisimman moni voisi löytää ne itselle parhaiten sopivat.

1. Paljasjalkainen kristitty. Paljasjalkainen kristitty oli lähtenyt seurakunnasta ilman kenkiä, puhuu minulle siitä, että ehkä me olemme unohtaneet alttiuden kengät rauhan evankeliumille (Ef 6:15). Me huolehdimme vain omista jokapäiväisistä asioistamme emmekä elä Kristukselle jokapäiväisessä elämässämme. Tai sitten kuljemme paljasjaloin seurakunnan ulkopuolella ja laitamme alttiuden kengät jalkaamme vain tullessamme seurakuntaan – ja saatamme jopa valikoida, mitkä kengät jalkaamme laitamme. Jos nyt huomaat, että sinä olet se henkilö, jolla ei ole sinulle sopivia alttiuden kenkiä jaloissasi, tee parannus ja pyydä Herraa antamaan sinulle omat sopivat kengät niin että voit täyttää Jumalan antaman tarkoituksen elämässäsi. Se antaa sekä sinulle että ennenkaikkea Jumalalle suurta iloa. (Neh 8:10)

2. Pienikenkäinen kristitty. Jokin aika sitten huomasin uutisartikkelin, jonka otsikossa mainittiin, että suomalaiset käyttävät liian pieniä kenkiä. Miksi juuri suomalaiset tekevät niin? Uskon, että kyse on laajemmastakin ongelmasta, joka on totta myös seurakuntaympäristössä. Ei ehkä niinkään luonnollisessa mielessä, vaan enemmänkin hengellisessä. Luonnollisessa maailmassa, jos joku käyttää jatkuvasti liian pieni kenkiä, hän ei kykene kävelemään kunnolla ja jalkoihin tulee rakkoja, känsiä ja liian pienten kenkien tähden myös muuta kipua. Ajan mittään jalkojen rakenne alkaa kärsiä liian pienten kenkien tähden, eivätkä jalat viihdy kengissä. Liian pienet kengät voivat pitkällä tähtäimellä vahingoittaa ja hankaloittaa hengellistä vaellustasi. 

Hengellisessä mielessä, jos tyydyt liian pieniin kenkiin, ne estävät  vaellustasi ja astumista täysillä palvelutehtävään. Voit ehkä ajatella, että parempi olla nöyrä, antaa tilaa toisille ja vetäytyä pois palvelemasta Herraa, mutta tämä ei ole oikein. Muista Matt 25 ja vertaus palvelijoille uskotuista talenteista. Palvelijoiden Herra ei ollut tyytyväinen löytäessään palvelijan, joka oli kaivanut saamansa talentin maahan voidakseen varmistua siitä, että hänen Herransa saisi ainakin omansa takaisin milloin tahansa takaisin tulisikin. Vertauksessa tehtiin tosi selväksi että tämä palvelija ei todella tuntenut Herraansa. Sinun ja minun tulee siksi laittaa talentit käytäntöön, asioida lahjoillasi, voidaksesi lisätä niiden arvoa ja määrää. Herrasi on tyytyväinen, jos näin teet.

3. Isokenkäinen kristitty. Seurakunnassa voi myös olla toisentyyppistä ongelmaa kenkien kanssa. Joskus me yritämme laittaa jalkoihimme liian suuria kenkiä. Tällä viittaan tilanteeseen, jossa me ajattelemme ainoan tavan palvella Herraa olevan puhujanpöntön takaa. Nuo kengät ehkä näyttävät tosi tyylikkäiltä, mutta jos tehtävä ei ole meille tarkoitettu, me liikkeelle lähtiessämme saatamme kompastua ja kaatua pelkästään kenkien takia. Hankkiudutaan eroon liian suurista kengistä ja pyydetään Herraa auttamaan niin että saamme jalkoihimme sopivat kengät. 

Sinä todella tarvitset juuri sinulle sopivia kenkiä. Kun olet sellaiset saanut jalkoihisi, huomaat miten iloinen olet, kun kengät sopivat jalkoihisi ja voit kävellä – ja juostakin – niiden kanssa. Ja kuka tietää, kun kasvat kristittynä, nuo sinulle nyt liian suuret kengät, ovatkin sinulle juuri sopivat kun aiemmat kenkäsi ovatkin jo käyneet liian pieniksi. Siinä tapauksessa jalassasi olleet isot kengät olivat sinulla jalassa liian aikaisin kun hengelliset jalkasi eivät vielä olleet ehtineet kasvaa kenkien mittoihin.

Toivon, että ymmärrät miten tärkeää on löytää ne sopivat alttiuden kengät hengellisiin jalkoihisi, ei liian pienet, ei liian isot vaan sopivat, koska niillä on paras kulkea. 

Tärkeintä on se tosiasia, että sinulla on alttiuden kengät rauhan evankeliumille jaloissasi aina ja ettet koskaan kulje ilman niitä. Alttiuden kengät saavat sinut palvelemaan ja asioimaan sinulle uskotuilla lahjoilla ja kyvyillä niin seurakunnassa kuin sen ulkopuolella. Ja mitä enemmän asioit, sitä enemmän sinulle uskotaan ja sinun palvelutehtäväalueesi laajenee Herraa palvellessasi. Näky edellyttää, että sinä kykenet juoksemaan sen kanssa.

Hab 2:2 (33/38):  Ja Herra vastasi minulle ja sanoi: ”Kirjoita näky ja piirrä selvästi tauluihin, niin että sen voi juostessa lukea”.

Pastori Leena